Kroezenier » Specials » Echt achterhoek
Genetisch bepaald schrijver

Echt Achterhoek

Echt Achterhoek Echt Achterhoek! In december 2009 is deze slogan gepresenteerd, die de Achterhoek op de kaart moet zetten. Het moet de mogelijkheden van deze Gelderse streek benadrukken. De Achterhoek is aantrekkelijk om te wonen, te werken en te recreëren. Het gebied staat bekend om zijn fraaie landschappen, ruimte voor ontspanning, nuchterheid en daadkracht. De inwoners hebben lange tijd niet de mogelijkheden van hun omgeving en karaktereigenschappen gezien maar maken nu een inhaalslag.

Boerenrockband Normaal

Op Hemelvaartsdag 1975 trad boerenrockband Normaal voor het eerst op in Toldijk. Tegelijkertijd braken ze landelijk door met de hitsingle Oerend Hard, ze kwamen net niet op nr. 1. Ze zetten hiermee ook de Achterhoek op de landelijke kaart.
Dat de Achterhoeker zich presenteert en zich durft te laten zien is pas van de laatste tien jaar. Men is zich bewust geworden van de mogelijkheden die de omgeving hen biedt.

Naoberschap en kerkdorpen

De Achterhoek biedt rust, ruimte en ‘naoberschap’ (zorg voor de naaste buren) in alle gradaties. Van kleine stadjes als Doetinchem, Winterswijk en Groenlo tot kleine dorpjes, buurtschappen en woonkernen in het groene buitengebied.
Het platteland kent vele kleine dorpskernen, allen met hun eigen kleine gemeenschappen met eeuwenoude tradities en gebruiken zoals bijvoorbeeld het kerkdorp Varsselder-Veldhunten. Het is niet algemeen bekend, maar de bekende, bekroonde kinderboekenschrijver Guus Kuijer woonde er een periode, zijn pennenvruchten die daar geschreven zijn worden inmiddels door kinderen in het hele land gelezen. Het typisch Achterhoekse kerkdorp met de dubbele naam is ook de bakermat van Huntenpop, dat aldaar in het buitengebied 20 jaar lang georganiseerd werd tot 2009, toen het popfestival verhuisde naar het naburige Ulft, waar er meer groeimogelijkheden waren.

Agrarische sector bekeert zich tot toerisme

Voor veel van de ooit zo talrijke boerenbedrijven op het platteland van de Achterhoek leverden de oorspronkelijke activiteiten niet meer voldoende op om van te leven. De agrariërs zaten niet bij de pakken neer maar werden creatief en waren innovatief. Zo vormden een aantal van de oorspronkelijke boerenhoeven zich om in zorgboerderijen, begonnen boerencampings, startten een kleiner of groter speelparadijs, of combineerden de boerderij met het toerisme, zo is ook het boerengolf in de Achterhoek ontstaan.

Cultuuraanbod in Achterhoekse steden

Voor een groter cultuuraanbod en uitgebreide mogelijkheden om te winkelen is men in de Achterhoek aangewezen op een aantal steden. Zo hebben Doetinchem, Winterswijk en Groenlo inmiddels een regionale centrumfunctie.
Voor de nieuwe schouwburg Amphion in Doetinchem bijvoorbeeld, dat in september 2010 geopende werd door de Koningin, betaalden de vier omliggende vier gemeenten mee aan de stichtingskosten, omdat hun inwoners dankbaar gebruik maken van de nieuwe schouwburg Amphion in Doetinchem.

Plastic Keeper©: afvalzakhouder grijscontainer voor plastic

De Plastic Keeper© is een stalen afvalzakhouder die in de grijscontainer gehangen kan worden zodat plastic en het overige huisvuil simpel en doeltreffend gescheiden kunnen worden. Sinds 2009 dient het…

Schouwburg Amphion Doetinchem

Schouwburg Amphion is al jaren lang het culturele middelpunt van de Achterhoek. De verouderde theaterzaal is vervangen door een onlangs opgeleverd nieuw theater op een nieuwe locatie. Woensdag 8 septe…

Speelparadijs Achterhoek: Megapret en Jan Klaassen

De Gelderse Achterhoek heeft een keur aan speelparadijzen. Een aantal daarvan zijn gevestigd op voormalige boerenbedrijven. Veel voormailig landbouwers hebben van de nood een deugd gemaakt door de lan…

Varsselder-Veldhunten, Achterhoeks kerkdorp

Varsselder-Veldhunten is een zogeheten kerkdorp in het diepst van de Achterhoek, pal aan de Duitse grens. Het telt niet meer dan zo'n 800 inwoners. Een kerk en een kroeg zijn er nog, de detailhandel v…
Gepubliceerd door Kroezenier op 11-02-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!